URMEAZĂ-ȚI ZVÂCUL – CU OVIDIU OLTEAN

DSC1514Ovidiu Oltean este un tânăr ce are darul oratoriei, pe care îl foloseşte pentru a-i ajuta şi pe ceilalţi să îl găsească pe al lor.
Din anul 2013, Ovidiu este un om dedicat complet public speaking-ului, iar până în prezent a devenit unul dintre cei mai premiaţi speakeri din ţară, atât la nivel naţional cât şi internaţional, câştigând locul I la Conferinţa Europeană de la Frankfurt, la discursuri improvizate, locul II la discursuri umoristice, locul I la Conferinţa Europeană de la Boras din Suedia, din mai 2015, la secţiunea de evaluări de discurs, şi locul II la secţiunea de discursuri pregătite, în cadrul aceluiaşi concurs, plus multe alte premii. 

Mottoul tău este „Urmează-ți zvâcul!”. Cum i-ai îndemna pe tineri să facă acest lucru?

A-ți urma Zvacul înseamnă să faci ceea ce îți spune inima. Înseamnă să îți urmezi pasiunile și să îți împlinești menirea. Pentru a face acest lucru, o persoană e nevoie să descopere mai întâi ce iubește să facă; care este activitatea pe care atunci când o practică pierde noțiunea timpului. Pe urmă, să practice zilnic acea activitate și să îi ajute pe oamenii din jur prin ceea ce iubește cel mai mult să facă. Pe scurt: descoperă ce îți place să faci cel mai mult-fă zilnic acel lucru și ajută-i pe oameni prin asta.

Când erai copil, ce le răspundeai oamenilor atunci când te intrebau ce vrei să te faci atunci când vei fi mare?

Am trecut prin multe „meserii”. De la vânzător la aprozar, la bancher, la ghid turistic. M-am lăsat influențat de ceea ce îmi spuneau părinții, profesorii și de valorile promovate de societate. Abia când am început să ascult de ceea ce îmi place mie să fac, am descoperit împlinirea adevărată.


Ai urmat facultatea de Calculatoare, însă nu ai lucrat nicio zi în domeniu, pentru că nu ți-a plăcut. Cum te-ai simțit când ai văzut că nu îți place această profesie? Ce te-a îndemnat să îți termini totuși facultatea?

Am făcut facultatea de Calculatoare pentru că am terminat un Liceu cu profil Matematică-Informatică și era cea mai logică opțiune. În plus, profesorii m-au sfătuit să merg la Politehnică. După primele 2 luni, am început să urăsc tot ce ține de Matematică și IT, datorită profesorilor și datorită monotoniei. Activitatea de a sta zilnic câteva ore bune în fața unui calculator e prea lipsită de noutate pentru mine. Simțeam nevoia de dinamism, de interacțiune cu oamenii. Știam sigur că nu vreau să profesez în acest domeniu.
Am terminat facultatea datorită EGO-ului meu. Voiam să îmi demonstrez că pot să o fac. La momentul respectiv Facultatea de Calculatoare din cadrul UTCN era considerată una dintre cele mai „grele” facultăți din țara și îmi doream să îmi arăt mie că pot să o duc până la capăt.
M-am ales cu 4 ani de chin și o diplomă care acum stă pe raft. 🙂

Sunt oameni care au încercat tot ce le-a trecut prin cap pentru a-și găsi vocația, însă nu au reușit. Având în vedere că acesta e un domeniu în care activezi, și anume să îi ajuți pe oameni să își descopere vocația, care crezi că ar fi soluția pentru ei?

Prima soluție este să vină la Tabăra Focul Vocației (www.FoculVocatiei.ro/tabara). Vor găsi răspunsul la finalul celor 3 zile.
Alternativa ar fi să testeze lucruri noi până când descoperă o activitate pe care nu au cum să nu o facă.
Am alcătuit o listă cu 65 de activități diferite pe care le poate face o persoană pentru a-și descoperi pasiunile supreme. Aceasta poate fi descărcată de aici: http://www.FoculVocatiei.ro/pasiuni

18529_956956524339069_3131235876429501723_n

 

Ai lucrat în vânzări înainte de a-i ajuta pe oameni să își descopere pasiunile. Ce te-a făcut să te axezi mai mult pe aceast domeniu, în loc să ții traininguri despre vânzări de exemplu?

După ce am absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Cluj am făcut lucrul cel mai firesc, m-am înscris la Master. Am făcut acest pas pentru că nu știam ce altceva să fac.După 2 luni de Master am ajuns la concluzia că vreau să devin independent. Să pot să mă întrețin singur și pentru asta aveam nevoie de bani. Cât mai mulți! :)Am studiat puțin piața muncii și am ajuns la concluzia că domeniul în care veniturile pot fi nelimitate este cel al vânzărilor. În mare parte datorită faptului că agenții de vânzări sunt plătiți pe bază de comision. Asta înseamnă că sky is the limit!Aveam zero experiență în vânzări așa că am participat la un curs practic de 6 luni de zile la Academia Succesului unde am învățat ce înseamnă vânzările B2B și B2C.A fost un internship care ulterior s-a transformat în primul meu loc de muncă. Mi-am dorit libertate cât mai multă astfel încât, nu m-am angajat la firma respectivă, ci mi-am deschis propriul PFA și am încheiat un contract de colaborare.După un an și jumătate am plecat de acolo pentru că îmi doream o nouă provocare într-un domeniu mai atractiv. Au urmat alte 2 companii tot în domeniul vânzărilor, pentru că în Mai 2013 să îmi dau ultima „demisie”.

Ce înseamnă succesul pentru tine?

Succesul e un concept subiectiv din punctul meu de vedere. Pentru mine înseamnă să faci ce îți place și să obții rezultatele pe care ți le dorești în domeniul tău de activitate.

Toți oamenii de succes au în drumul lor obstacole. Al tău care a fost cel mai mare și cum ai reușit să treci peste el?

Primul mare obstacol au fost primele 7 luni de zile după „demisie”. Am început să organizez evenimente și cursuri pe cont propriu și în tot acest timp am trăit din economii. Au fost luni în care veniturile erau mai mici de 500 LEI și am tras mult cureaua pentru a merge mai departe.După cele 7 luni am început să câștig cel puțin cât câștigăm ca agent de vânzări la ultima firmă, după 1 an și jumătate această sumă s-a dublat, iar după 2 ani și jumătate veniturile s-au triplat.

Al doilea obstacol a fost nevoia mea de control. Mi-a fost foarte greu să renunț la control și să las viața să mă poarte acolo unde e nevoie să ajung și să primesc cu brațele deschise tot ce Universul îmi aduce în cale. Am crezut mult timp că eu știu mai bine ce e bine pentru mine, dar m-am înșelat. Când am ajuns cu cuțitul la os, când stresul a atins cote maxime și am fost părăsit de iubita mea de atunci, am spus STOP și m-am abandonat Vieții. Din acel moment am devenit mult mai relaxat și oportunitățile au venit în viața mea constant.

Al treilea obstacol a fost delegarea. Încă am o provocare din acest punct de vedere, dar mă tratez. 🙂 Sunt o persoană perfecționista și consider că activitățile pe care le fac eu nu pot fi făcute la fel de bine de alte persoane. Din această cauza îmi este foarte greu să deleg din sarcinile mele. Abia de curând am făcut acest lucru și am descoperit o relaxare și o libertate extraordinară. Pot să mă concentrez pe crearea de cursuri și produse educaționale și să elimin activitățile organizatorice din programul meu.

 

Care este visul tău și ce faci zilnic pentru el?

Nu pot să spun că am un vis. Am dorințe care dacă se vor împlini voi fi bucuros, dacă nu se vor împlini, voi fi liniștit. 🙂

 O mare dorință de-a mea este să devin Campion Mondial la Public Speaking. Am câștigat 2 titluri europene și îmi doresc să merg și mai departe. Este cea mai înaltă distincție din domeniul oratoriei și reprezintă încununarea muncii și talentului unui om.

Ce fac pentru asta? Îi studiez pe cei care au reușit să obțină acest premiu în trecut, practic prin susținerea de discursuri în cadrul clubului Toastmasters Cluj și scriu discursuri bazate pe experiențele mele de viață.
O altă dorință este aceea de a susține de două ori pe lună Atelierul de Life Speaking (www.LifeSpeaking.ro/atelier). Este o tabără de 3 zile la munte care le oferă celor 12 participanți mediul perfect pentru ca ei să învețe cum să își gestioneze emoțiile, cum să construiască discursuri și cum să le livreze cu entuziasm pornind de la poveștile lor personale. Din 2014, de când am început să susțin acest curs am văzut transformările extraordinare prin care trec participanții și îmi doresc ca un număr cât mai mare de persoane să beneficieze de această experiență.

 

Unde te vedeai acum 5 ani și unde te vezi peste 5 ani de acum?

În urmă cu 5 ani, în 2011 eram în ultimul an la Facultate și habar nu aveam ce urma să se întâmple cu viața mea. Voiam doar să trec cu brio examenul de licență și ce ar fi urmat după nu prea mă interesa. Peste 5 ani de acum mă văd exact acolo unde va fi nevoie să fiu. Cred cu tărie că atragem în viața noastră toate persoanele și experiențele de care avem nevoie pentru a ne îndeplini rostul nostru în această viață. Sunt deschis să primesc orice consideră viață că este mai potrivit pentru mine. Știu că atâta timp cât ascult de ce îmi spune inima, cât timp fac ceea ce îmi place și îi ajut pe cei din jurul meu voi ajunge exact acolo unde este mai bine pentru mine.

Dacă ai putea să transmiți un mesaj întregii omeniri, care ar fi acela?

Urmează-ți Zvacul! Iubește-te pe tine! Iubește ceea ce faci! Iubește-i pe cei din jurul tău și ajută-i prin ceea ce iubești să faci! Iubește Viața și las-o să te ghideze! Totul se întâmplă spre binele tău!

Pe Ovidiu îl puteţi găsi pe Facebook: https://www.facebook.com/OvidiuOlteanSpeaker şi pe oricare dintre paginile sale Atelierul de Life SpeakingOvidiu OlteanFocul Vocatiei.

ovidiu_oltean_3_0

Lasă un comentariu